Kamera värittämään lasten arkea

Taso: Noviisi – Kesto: max. 3 h. Huom. kurssit Betavaiheessa, kaikki kehitysehdotukset otetaan mieluusti vastaan!

Kameraa voi hyödyntää monipuolisesti päiväkodissa ja esikoulussa. Kuvien kieltä voi käyttää apuna esimerkiksi tekstien ja numeroiden korvaajana sekä oman lähiympäristön hahmottamisessa. Kun lapset itse ottavat valokuvia, heidän ääni tulee kuuluviin.

Tällä kurssilla opit miten lapset voivat itse ottaa valokuvia ympäristöstään ajattelua kehittävällä tavalla ja miten valokuvat tuodaan osaksi päiväkodin ja esikoulun arkea.

Katso herätteeksi videolta kuinka Lappeenrannassa päiväkodeissa sekä esi- ja alakouluissa puuhastellaan kameroiden ja viestintävälineiden kanssa.

Aseta tavoitteeksesi järjestää kurssin aikana pihasuunnistus tai tavaroiden säilytyspaikkojen merkitseminen. Käydään läpi vaiheittain, miten järjestelyt etenevät.

1. jakso: Välineiden valinta, lasten opastaminen kameran hallintaan

Kesto: max. 3 h.

Välineiden valitseminen

Tarkoitus on, että lapset ottavat kuvia pienryhmissä. Selvitä minkälaisia kameroita tarvitset ja kuinka monta.

Suosittelemme käyttämään digitaalisia kameroita, koska niistä voit tulostaa valokuvat itse. Digitaalisesta kamerasta lapsi voi myös varmistaa heti itse, onnistuiko juuri otettu valokuva.

Älypuhelimissa ja tableteissa on myös kamerat. Niitä voi käyttää muuhunkin toimintaan lasten kanssa. Pohdi tarvitsetko kameroita, tabletteja vai puhelimia? Jos päätät hankkia uusia kameroita, mieti hankkisitko useamman samanlaisen. On vaivattomampaa neuvoa ja toimia kun kaikki välineet toimivat samalla periaatteella.

Katso lisätietoja Valitse sopivin laite -kurssilta http://www.sooc.fi/syventava/valitse-sopivin-laite/  

Lasten opastaminen kameran hallintaan:
 • Mieti omaa suhtautumistasi siihen, että lapset käsittelevät kameroita. Miten saat lapset kokeilemaan rohkeasti, mutta vastuullisesti?
Opetellaan lasten kanssa yhdessä seuraavat asiat:
 • Miten kamera toimii, miten sillä otetaan valokuva, mistä katsotaan otettu kuva.
 • Käydään läpi miten kameraa pidellään valokuvan ottamishetkellä ja miten silloin kun ei kuvata.
 • Jotta lapset ehtivät tutustumaan kameroihin ja kuvaamiseen perusteellisesti hötkyilemättä, tämän oppimisvaiheen voi järjestää kuvauspäivää edeltävänä päivänä.

 

2. jakso: Mennään kuvaamaan

Kesto: max. 3 h.

Pihasuunnistus: Opitaan tuntemaan oman päiväkodin tai koulun piha jännittävällä tavalla
Muistilista:
 •  Tarvitset tulostimen ja tulostinpaperia
 • Kameroista kannattaa tarkistaa patterien / akkujen kesto etukäteen
 • Kameroihin kannattaa valita automaattinen kuvaustila

Pihasuunnistuksessa lapset ensin luovat toisilleen suunnistuskohteita. He ottavat 2-4 hengen ryhmissä valokuvia pihalla erilaisista paikoista. Sitten kuvat tulostetaan papereille ja lähdetään yhdessä tai ryhmissä etsimään valokuvissa näkyvät kohteet. Näin pihamaa tulee tutuksi jännittävällä tavalla.

Suunnistuksen ja sen valmistelun ohessa lapset tekevät yhteistyötä ryhmässään ja heille voi painottaa auttamisen ja neuvomisen tärkeyttä ongelmien esiintyessä. Ohjeistuksessa voi olla, että jokainen voi ottaa esimerkiksi kaksi valokuvaa ja sitten antaa kamera seuraavalle. Tässä on lapsella oiva oppimisen paikka odottaa omaa vuoroaan. Kun kuvan saa ottaa itse valitsemastaan kohteesta, lapsi pääsee käyttämään luovuuttaan.

Symbolit ja kuvat tekstin korvaajana: Tavaroiden säilytyspaikkojen merkitseminen valokuvilla

 

Muistilista:
 • tulostin ja tulostinpaperia
 • sakset
 • teippiä tai sinitarraa
 • kamerat
 • lakana, musta tai valkoinen

Kuvatkaa päiväkodin leluja ja muita päivittäisiä tavaroita, tulostakaa kuvat ja kiinnittäkää ne oikeiden säilytyslaatikoiden kylkiin ja kaappien oviin. Näin lapset osaavat itse katsoa, minne tavarat palautetaan.

Kuvattavat tavarat kannattaa asetella lakanan päälle, jotta ne erottuvat taustasta. Jos esineet ovat vaaleita, voi käyttää tummaa lakanaa, tummien esineiden taustalle sopii valkoinen lakana. Huom! Säästät tulostimesta mustetta, jos käytät vaaleaa lakanaa kaikkien esineiden alla.

3. Jakso: Valokuvien tulostaminen

Kesto: max. 3 h.

Valokuvat kamerasta tietokoneeseen

Jotta voit tulostaa valokuvia, ne on siirrettävä kameran tallennustilasta tietokoneeseen

 • Luo tietokoneeseen uusi kansio ja nimeä se tunnistettavasti, esimerkiksi “Pihasuunnistus Pihtiputaan esikoulu ja päivämäärä”. Kansion voit luoda työpöydälle, mutta looginen tapa on luoda se valokuvat-kansioon.
 • Viritä sitten USB-piuha kameran ja tietokoneen välille. Tämän jälkeen kameran tallennuslevyke ilmestyy automaattisesti näkymään tietokoneellesi. Jos näin ei tapahdu, löydät kameran tallennuslevykkeen oma tietokone -valikosta.

    

Lajittele kuvat seuraavaksi tekstinkäsittelydokumentissa

Avaa tietokoneelta tekstinkäsittelyohjelma, esimerkiksi Word. Valokuvat tuodaan OpenOffice Word tekstinkäsittelyohjelmaan kuvan mukaisella tavalla:

Microsoft word -ohjelmaan ne tuodaan lähes samalla tavalla, valitsemalla Lisää-välilehden Kuvat-ryhmästä Kuva.

Näet alla olevasta linkistä erillisen, kattavamman ohjeen.

http://office.microsoft.com/fi-fi/word-help/kuvan-tai-clipart-leikkeen-lisaaminen-HA010370563.aspx#BM3

Siirtele kuvat haluamillesi paikoille raahaamalla. Liikuta hiiren nuoli kuvan päälle ja paina hiiren vasen painike pohjaan. Siirrä kuva sopivaan kohtaan ja vapauta painike. Voit muuttaa kuvan kokoa reunoille ilmestyneistä palleroista.

Onneksi olkoon! Olet oppinut tällä kurssilla useita uusia tietoteknisiä taitoja. Hyödynnä saavutettuja kykyjäsi luovasti muissakin. Jos pihasuunnistus oli mukavaa, voit seuraavaksi tutustua Lähde ulos luokasta -kurssiin. http://www.sooc.fi/edistynyt/lahde-ulos-luokasta/ (Tulossa)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>